הולדה בעוולה היא לא רק עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית בהיריון, לפני הכל מאחוריה סיפור אנושי קשה. זוהי סוגיה הנוגעת לשאלות של מוסר ותפיסות עולם שונות, שלפעמים קשה מאוד להכריע בהן. במאמר זה נדבר בהרחבה על הסוגיה המורכבת. ננסה להגדיר אותה מבחינה משפטית, נדבר על עד מתי ניתן להגיש את התביעה וכל מה שצריך לדעת בנושא.
הולדה בעוולה
המונח מתייחס לתביעות פיצויים המוגשות במקרים בהם נולדו ילדים הסובלים ממצבים רפואיים מורכבים, כמו מומים מולדים ותסמונות גנטיות, שלא התגלו במהלך ההיריון בשל התרשלות. בעצם הטענה המשפטית היא שבגלל ההתרשלות נשלל מההורים המידע שיכול היה להוביל להפסקת ההיריון.
איננו יכולים להסתכל על מקרה זה כמו כל מקרה אחר של רשלנות רפואית בהיריון, זאת מכיוון שהוא נוגע בשאלות פילוסופיות של מוסר. למשל האם ישנן נסיבות בהן ניתן לומר לגבי תינוק כי מותו עדיף על חייו? לשאלות הפילוסופיות המתעוררות מהנושא אין תשובה חד משמעית, ובהתאם לכך במהלך השנים שופטי בית המשפט הציגו עמדות שונות בסוגיות אלו.
בתור אנשי משפט, קשה לנו לענות על השאלות המוסריות והן באמת תלויות בתפיסות עולמו של כל אדם ואדם. אך בהחלט ברור כי בעקבות הולדה בעוולה עלולות להתעורר בעיות רבות, שיש להן גם משמעות כלכלית, ולכן הדרישה לפיצויים היא לגיטימית.
הנכויות השונות ילוו את היילוד במשך כל חייו וישפיעו על יכולתו לעבוד ולהתפרנס ולבצע את פעולות היום יום. יתר על כן הוא עשוי להזדקק לטיפולים ומסגרות מיוחדות במשך כל ימי חייו. לכן מדובר בתביעות פיצויים גבוהות מאוד, אך הן משתנות ממקרה למקרה. הן עשויות לכלול: פיצויים בגין צורכי שיקום, פיצוי בגין סבל וכאב של ההורים, פיצוי בגין צורכי ניידות ועוד.
רשלנות רפואית עו“ד – דרישת ההוכחה
ישנם מקרים בהם תינוקות נולדים עם מומים או תסמונות גנטיות הפוגעות בתפקודם. אך לא כל מקרה שכזה הוא רשלנות רפואית. הטכנולוגיות הרפואיות אמנם הולכות ומשתפרות, אך עדיין לא ניתן לזהות כל סינדרום במהלך ההיריון, וגם אם ניתן – איי גילוייו הוא לא בהכרח רשלנות רפואית בהיריון.
יש צורך להוכיח התרשלות של הגורמים הרפואיים בגילוי המום. למשל בדיקות רפואיות שהיה צריך לערוך אותן לאור תסמינים שהתגלו או היסטוריה רפואית, אך למרות זאת הרופאים לא ביצעו אותם. ישנם גם מקרים בהם הטענות קשורות לכך שלא הוצג בפני ההורים כל המידע לגבי בדיקות אפשריות שיכלו לגלות את המום, גם אם אלו בדיקות אותן יש לבצע באופן פרטי.
הדבר השני שצריך להוכיח הוא כי במידה והיה מתגלה המום במהלך ההיריון, הוא היה עומד בקריטריונים של הועדה להפסקת היריון.
למרות שהדברים הללו עשויים להישמע פשוטים וקלים להוכחה, בפועל יש כאן אינספור דקויות משפטיות המצטלבות יחדיו עם נושאים רפואיים, כך שנוצרת תמונת מצב די מורכבת. יש חשיבות גדולה לעזרתו של עורך דין רפואי. בחינת ההיבטים המשפטיים-רפואיים יכולה להיות מורכבת גם לאור ההתפחות של תחום הרפואה. לעתים תביעות רשלנות רפואית מוגשות לאחר שנים, ויש לנתח אותם לאור הידע הרפואי שהיה זמין בעת התרחשות המקרה.
רשלנות רפואית עו“ד – עד מתי ניתן לתבוע במקרה של לידת ילד פגוע?
רבים חושבים כי תקופת ההתיישנות לתביעות מסוג זה היא עד הגיעו של הילד לגיל 25. בעבר אכן זה היה כך, אך מאז ’הלכת המר‘ בשנת 2012 תקופת ההתיישנות עומדת על 7 שנים מיום לידת הילד הפגוע.
’הלכת המר‘, נובעת מתוך פסיקה של השופט אליעזר ריבלין בעניינו של ליאור המר. פסיקתו של השופט ביטלה את עילת ה“חיים בעוולה“, והרחיבה את עילת התביעה של הורי היילוד לפי כוח ”הולדה בעוולה“. ובמסגרת עילת תביעה זו, ההורים יכולים לתבוע פיצוי המכסה את כל הוצאות גידולו ומלוא צרכיו של היילוד למשך כל ימי חייו המוערכים.
רשלנות רפואית בהיריון
הולדה בעוולה היא אחת הדוגמאות הקיצוניות למקרים של רשלנות רפואית בהיריון ובלידה, אך יתכנו עוד מקרים רבים. הרשלנות יכולה לידי ביטוי גם במהלך ההיריון, וגם בעת הלידה. אלו יכולות להיות בדיקות שלא בוצעו, אבחון לא נכון, טיפול רפואי שגוי ועוד. תביעות רשלנות רפואית בהריון ולידה יכולות להיות עילת תביעה לפיצוי משמעותי בהתאם לנזק שנגרם.
במידה וישנו חשש לרשלנות רפואית בלידה או בהיריון, יש לפנות אל עורך דין רשלנות רפואית על מנת לבחון את המקרה. עורך הדין יבחן את התיק הרפואי, בשיתוף רופאים מומחים, על מנת להבין האם הצוות הרפואי וכל הגורמים הנוגעים לגבר נהגו על פי הכללים המקובלים או שהתרשלו בעת מילוי תפקידם.
למשרדינו ניסיון רב בתחום של רשלנות רפואית, כאן תוכלו לקבל עזרה וליווי בכל ההליכים המשפטיים הקשורים לתביעות רשלנות רפואית.
שמרו קשר גם באמצעות הפייסבוק.